2019,  Nieuws

Oktober 2019

#TABOOB

“An artful investigation into Instagram’s definition of a female breast.”

Groot, klein, de een nét wat groter dan de ander, soms hangen ze een beetje. Zo ongeveer de halve wereldbevolking loopt ermee rond. Waar ik het over heb? Borsten natuurlijk! Over het algemeen brengt de vrouwelijke boezem louter goede vrede met zich mee. Op onze o-zo-geliefde sociale media zijn deze twee pluspunten echter een puntje van aandacht. Zo worden op Instagram foto’s verwijderd die te veel ‘bloot’ laten zien. De voorgevel mag dus niet al te goed te zien zijn, maar wat zijn eigenlijk de grenzen van Instagram als het aankomt op ‘naakt’?

Precies deze vraag stelde medeoprichter van Taboob, Jasper Declercq, aan zichzelf. Hij kwam op Instagram een foto tegen van een halfnaakt model. Hij vroeg zich af hoe het kon dat deze afbeelding online bleef staan, terwijl sommige andere vergelijkbare foto’s verwijderd werden door Instagram. Met deze vraag is hij naar fotograaf Noortje Palmers gestapt. Met volle borst vooruit zijn ze gaan brainstormen over dit fenomeen. De uitkomst: Taboob.1 
Taboob is een kunstproject dat onderzoekt in hoeverre Instagram foto’s van borsten censureert. Instagram heeft namelijk een algoritme dat foto’s met te veel ‘naakt’ automatisch verwijdert. De oprichters van Taboob vragen zich af wat het algoritme wel en niet als een borst zal kwalificeren. De oprichting van dit platform is geen feministische actie, maar Noortje en Jasper willen wel een discussie aanwakkeren en de grens van Instagrams richtlijnen opzoeken.2

Op 1 juli dit jaar is het Instagram-account van Taboob gelanceerd. Binnen twee dagen had het account al meer dan 22.000 volgers. Taboob plaatst foto’s van één borst, waarbij de tepel op een creatieve wijze wordt gecamoufleerd. Ze worden versierd met bijvoorbeeld spikkels of zilverfolie. De foto’s worden genummerd; zo weten de oprichters precies welke ‘Taboob’ verwijderd wordt. Na het posten van de foto is het even spannend. Zal de foto verwijderd worden, omdat deze strijdig is met de Community-richtlijnen? Waar trekt Instagram de grens als het aankomt op ‘naakt’? Waarom kan een foto van een tepel niet, terwijl sommige andere vulgaire foto’s wél online blijven staan? Foto’s waarop een tepel zichtbaar is worden namelijk van Instagram verwijderd, tenzij het algoritme de foto kwalificeert als zijnde artistiek.3

Als een foto verwijderd wordt, geeft Instagram als argument dat de foto niet voldoet aan de ‘Community-richtlijnen inzake naaktfoto’s of fotografie’. Als een account te vaak de richtlijnen overtreedt, kan het worden verwijderd. Wat is de gedachte achter deze richtlijnen?
Instagram wil een betrouwbaar en veilig platform zijn, een plek voor inspiratie en expressie. Dit doel moet worden behaald door de algemene regel dat mensen alleen foto’s en video’s mogen plaatsen die voor een brede doelgroep geschikt zijn. Foto’s en video’s waarop seksuele handelingen, geslachtsdelen of een close-up van volledig naakte billen te zien zijn worden verwijderd. 
Daar komt bij dat de minimumleeftijd voor Instagram 13 jaar is. Het is niet de bedoeling dat deze jonge aardbewoners een tepel op Instagram kunnen zien, aldus de richtlijnen van Instagram. Het probleem ligt volgens oprichter Declercq meer bij de conservatief-rechtse baas van Instagram dan bij het feit dat Instagram ook jonge gebruikers heeft. Het argument dat de afbeeldingen niet geschikt zijn voor jonge mensen gaat voor Declercq niet op. Het internet staat immers vol met pornografie, wat toch echt wel een paar stapjes verdergaat dan een creatief versierde borst. Daarbij zijn de foto’s van Taboob niet erotisch bedoeld. Een ‘taboob’ bevat één borst die bijna altijd onherkenbaar is gemaakt. De erotiek is ver te zoeken. 

De volgende tekst is te lezen in de richtlijn van Instagram:

“We weten dat mensen op bepaalde ogenblikken mogelijk artistieke of creatieve naaktafbeeldingen willen delen, maar we staan vanwege een scala aan redenen geen naaktbeelden toe op Instagram. Naaktbeelden verwijzen naar foto’s, video’s en andere digitaal gemaakte inhoud waarop seksuele gemeenschap, geslachtsdelen of close-ups van naakte billen zijn afgebeeld. Dit heeft ook betrekking op tepels van vrouwen, maar foto’s van borstvoeding of littekens van een borstamputatie zijn toegestaan. Naaktbeelden in de vorm van foto’s van schilderijen en beeldhouwwerken zijn ook toegestaan.” 4

Nu ben ik persoonlijk zeer benieuwd naar het ‘scala aan redenen’ waar Instagram naar verwijst. Immers, wat voor kwaad doet een lieve, zachte vrouwenborst? De argumentatie die Instagram voor dit standpunt zou moeten hebben is echter onvindbaar.

Het account van Taboob is al een keer verwijderd, maar toen hebben de oprichters weer een nieuw account aangemaakt. De oprichters kloppen zichzelf nog niet gelijk op de borst, maar ze zijn zeker wel tevreden met de tot nu toe behaalde resultaten. Hun bevindingen tot nu toe: als je Taboobs in stories van Instagram plaatst worden ze minder snel verwijderd door het algoritme, toch zijn deze ook al eens uit de lucht gehaald. Wees niet al te bang voor het feit dat jouw account eventueel verwijderd kan worden, zo snel gebeurt dit niet. Er zijn ook foto’s verwijderd met borsten die bijna niet meer als borsten te herkennen waren. Het is dus vooralsnog onduidelijk waar het algoritme precies van op tilt slaat. 

Begin oktober van dit jaar was dit Belgische initiatief te bewonderen in de Ingrid Deuss Gallery in Antwerpen. Hier waren alle, dus ook de van Instagram verwijderde, Taboobs te bewonderen. Met deze expositie is ruim €4200 opgehaald voor THINK PINK, dit is de nationale Belgische campagne voor borstkanker. Zij maken het onderwerp bespreekbaar en steunen wetenschappelijk onderzoek. 
Heb jij deze expositie helaas moeten missen? Geen zorgen, want van 1 december dit jaar tot aan 19 januari 2020 is er nog een expositie. Je kan de Taboobs deze keer bewonderen in C-MINE in Genk. Dat klinkt als een leuk uitje voor de kerstvakantie, toch?

Taboob heeft een creatieve manier gevonden om de grenzen van richtlijnen op te zoeken. Het concept is erg simpel, men heeft nodig: één vrouwenborst en wat versiering. Bijzonder hoe zo’n relatief onschuldige foto zo veel teweeg kan brengen. Taboob is nog lang niet klaar met experimenteren, dus Instagram, maak je borst(en) maar nat! 

Nieuwsgierig geworden naar Taboob? Je kan ze volgen op Instagram via @taboobofficial en @taboob_official. Ze hebben ook een website: taboob.be. 

Door: Maaike van de Beek

Bronnen

Metro, ‘VIDEO. Jitske van de Veire gaat topless voor Taboob’, Metro, 23 september 2019, metrotime.be. 

Frederik Jacobs, ‘De mensen achter de Taboob-hype: “We zijn geen feministen die op de barricades gaan staan”’, Humo, 3 juli 2019, humo.be.

Eva Kestemont, ‘Wat zijn borsten en wat niet? Fotografieproject Taboob onderzoekt de grenzen van Instagram’, Knack Weekend, 1 juli 2019, weekend.knack.be. 

Privacy- en veiligheidscentrum Instagram, Richtlijnen voor de community, Instagram, facebook.com/help/Instagram.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.